Biasa dihidangkan di dalam mangkuk, antara campuran wajib pencuci
mulut ini ialah doh seakan-akan mi yang berwarna hijau dipanggil cendol, santan
kelapa dan gula melaka.
Untuk menambah kesegaran hidangan, ketulan besar ais yang
telah dimesin halus dicampurkan sama dengan santan berkrim dan manisan gula
melaka.
Boleh dimakan begitu sahaja, cendol juga enak dinikmati
bersama kacang merah, pulut, tapai, jagung, gula durian, buah enau, gula kundur
dan pelbagai jenis jeli sebagai variasi.
Menurut pengamatan penulis, yang juga peminat cendol, antara
lokasi terbaik untuk menikmati cendol di Lembah Klang ialah SS15 di Subang
Jaya, Seksyen 17 dan Jalan Gasing di Petaling Jaya, Seksyen 16 di Shah Alam,
Jalan Kolam Ayer di Ampang dan Jalan Bangsar.
Berkesempatan berkunjung ke Restoran Wahab yang dibuka dari
pukul 10 pagi hingga 1 pagi, penulis sempat mengorek resipi kelazatan cendol di
situ. Restoran Wahab yang popular di Setapak, Kuala Lumpur
Mohd. Reza yang sudah tujuh tahun mengambil alih perniagaan
daripada bapanya, Abdul Wahab Mohd. Ismail berkata, kepekatan gula melaka dan
kesegaran santan menjadi kunci utama kesedapan cendol.
"Rasa cendol ditentukan oleh air gula yang pekat dan lemak
manis santan yang diperoleh daripada kelapa muda," katanya.
Menarik tentang perniagaan cendolnya, Reza menjelaskan, ia
dimulakan oleh bapanya kira-kira 25 tahun lalu.
"Daripada beca kepada van, kini kami memiliki lot
perniagaan sendiri di sini.
"Ia memberi peluang kepada semua orang untuk menikmati
cendol, bukan sahaja pada waktu siang, tetapi juga waktu malam," katanya.
Biarpun menawarkan pelbagai
jenis cendol antaranya cendol pulut, jagung manis, kacang merah, tapai, cincau,
bandung, sagu, barli dan aiskrim, cendol asli Wahab masih menjadi kegemaran
ramai
Penulis juga berkesempatan berkunjung ke
Behrang, yang terletak di sempadan Selangor dan Perak untuk melihat sendiri
proses cendol dihasilkan.
Di situ, kami menemui seorang pengusaha
gerai makanan selera utara, Ishak Ahmad, 45.
Dia yang berniaga di gerai makanan di
Behrang Stesen, Tanjung Malim, Perak, sudah 14 tahun berniaga cendol.
Bermula dari bawah pokok mangga, sekarang
dia mempunyai satu lot kedai yang tidak jauh dari tapak lama.
"Saya jual cendol yang dibuat sendiri
di rumah. Dulu sebelum ada kuali dan mesin, saya hanya buat untuk dimakan
sendiri.
"Kalau ada orang tempah untuk majlis
keramaian, jarang saya ambil sebab kerjanya berat. Takut saya tidak mampu
penuhi permintaan pelanggan," ujarnya.
Menggunakan sepenuhnya resipi milik arwah
ibunya, Ishak memberitahu, proses menghasilkan cendol tidak sesukar mana.
"Apa yang penting, sukatan perlu betul
dan tepung dimasak sehingga matang. Jika tidak cendol tidak akan menjadi.
"Kalau menjadi pun, ia tidak mampu
bertahan lebih daripada dua hari," katanya yang sudah hampir tiga tahun
menggunakan kaedah moden dalam menghasilkan mi cendol.
Sebelum ini, Ishak dibantu isteri, Raziah
Mat Ali, 45, serta anak-anaknya memasak cendol.
"Membuat cendol sama seperti memasak
dodol. Bahan adunan yang dicampur dan digaul sebati akan dimasak sehingga
menjadi doh yang pekat dan berkilat.
"Kalau guna cara lama, saya perlu
mengacau kawah cendol selama lebih kurang sejam dengan api sederhana.
"Kawah tidak boleh ditinggalkan dan adunan
mesti sentiasa dikacau bagi mengelakkan kerak terhasil di bahagian bawah,"
jelasnya yang turut memberi kepercayaan kepada isteri dan anak-anaknya untuk
memasak cendol sekiranya dia sibuk di gerai.
Menggunakan tepung beras sebagai asas doh,
Ishak turut memasukkan tepung jagung ke dalam periuk serba guna yang
disumbangkan oleh Jabatan Pertanian Hulu Selangor kepadanya pada tahun 2009.
"Tujuan tepung jagung digunakan ialah
untuk mengilatkannya," kata anak kelahiran Sik, Kedah ini.
Selepas itu, Ishak mencampurkan satu jag
air perahan daun pandan yang telah dibiarkan semalaman.
"Jangan gunakan air pandan yang baru
diperah airnya untuk membuat cendol. Nanti baunya hilang ditelan kapur,"
beritahunya sambil memasukkan separuh bekas kapur masak ke dalam adunan sebagai
fungsi pengentalan.
Setelah semua bahan siap dimasukkan, Ishak
menambah sedikit air dan mengadun tepung sehingga sebati menggunakan sarung
tangan getah bagi memastikan tiada tepung yang berketul.
Apabila dia sudah berpuas hati dengan
kesebatian dan warna adunan, barulah Ishak memasak adunan selama sejam di dalam
periuk yang sama.
Bilah-bilah kipas yang ada di tengah-tengah
periuk mula mengacau adunan sehingga ia mengental sedikit demi sedikit.
"Memandangkan periuk ini boleh
ditetapkan masanya, saya tidak perlu menunggunya seperti dulu.
"Biasanya selepas setengah jam, baru
saya tinjau untuk memastikan sama ada perlu ditambah air atau tidak.
"Ibu saya pernah berpesan, jangan
terus masukkan air yang banyak ke dalam adunan sebaliknya masukkan sedikit demi
sedikit.
"Ini penting bagi mengelakkan cendol
menjadi cair," katanya yang terkenal sebagai pembuat cendol di sekitar
Hulu Selangor dan Tanjung Malim.
Ditanya tentang ketahanan cendol yang
dihasilkan, Ishak menjawab, ia boleh tahan selama empat hari sahaja.
"Saya tidak gunakan bahan pengawet.
Siap dimasak perlu terus dimakan.
"Kalau disimpan di ruang sejuk dingin,
ia boleh tahan empat hari tetapi jangan pula dimasukkan ke ruang sejuk beku,
nanti cendol akan rasa seperti span apabila dikunyah," katanya yang turut
membekalkan cendol mentah untuk pasaran sekitar Tanjung Malim.
Selepas sejam, adunan yang sudah mengental
segera dialihkan ke mesin acuan cendol.
Dari atas, mesin tersebut akan menekan
adunan nanti dan mengeluarkan rantaian mi cendol yang terus memasuki bekas
berisi air di bawahnya.
"Proses ini perlu dilakukan segera,
jika tidak tepung akan mengeras," kata Ishak yang sebelum ini menggunakan
periuk yang ditebuk dengan paku sebagai acuan.
Siap mi cendol diproses, Ishak beralih pula
ke periuk berisi air gula yang tersedia di sebelahnya.
Air gula yang menggunakan gula pasir dan
gula melaka itu turut dicampur sedikit dengan gula enau untuk menambahkan
kesedapannya.
"Air gula yang sedap adalah rahsia keenakan cendol. Saya
lebih suka menyediakan air gula yang pekat dan tidak terlalu manis untuk
pelanggan saya
Ada jual cendol online tak
ReplyDeleteAda jual cendol online tak