ADUNAN rempah ratus yang disebatikan dengan ramuan tersendiri akhirnya menjadikan soto menu istimewa di Warong Soto Berlada.
Malah,
tidak lengkap sekiranya soto tidak disajikan dengan bahan-bahan
sampingan seperti isi ayam, begedil dan juga sambal cili kicap.
Sajian tradisional tersebut bukan sahaja mampu membuat anda terliur malah tidak sah sekiranya tidak mencuba barang sepinggan.
Warung
terletak di Jalan AU 1A/2, Bengkel Mara, Taman Keramat, Selangor.
Menurut Pengurusnya, Mohamad Ramadan, 31, resipi yang digunakan adalah
resipi turun temurun.
Katanya,
perniagaan tersebut pada asalnya diusahakan oleh arwah bapanya, Ahmad
Safari Yunus bersama ibunya, pelakon veteran, Ruminah Sidek, yang
dikenali dengan panggilan Mak Mah.
Tetapi kini ia diusahakan oleh adik-beradiknya yang lain dalam usaha mengingati usaha ibu bapa mereka itu.
"Jika
hendak berbicara tentang perniagaan ini panjang ceritanya. Ia
sememangnya diusahakan oleh arwah bapa dan juga ibu pada awal 70-an.
"Mereka
mula berniaga di pasar-pasar malam sekitar Kuala Lumpur dan juga di
gerai di Dataran Merdeka yang ketika itu terkenal dengan gerai hidangan
sate dan mi Jawa.
"Kemudian
ia terhenti lebih kurang lima tahun selepas arwah ayah meninggal dunia
sebelum ia beroperasi semula di Jalan Enggang dan diusahakan oleh kakak
dan abang," ujarnya ketika ditemui di warung sotonya, baru-baru ini.
Tambahnya, selepas beroperasi selama tiga tahun di situ, gerai tersebut telah berpindah ke lokasi hari ini.
Bercerita
lanjut mengenai perniagaannya, mereka mempertaruhkan menu-menu
berasaskan kuah dan sup. Sememangnya kesemua masakan yang disediakan di
Warong Soto Berlada boleh diberikan pujian lima bintang.
Cukup
sekadar menyajikan hidangan seperti soto, mi Jawa, mi kari, laksa, nasi
ayam, nasi lemak dan rojak buah. Ia sudah memadai bagi peminat-peminat
hidangan berkuah seperti itu.
Jelas Ramadan lagi, keistimewaan soto, mi Jawa dan mi karinya terletak pada kuahnya.
"Kesemua
kuah yang dihasilkan sememangnya resipi asli turun temurun daripada
ayah cuma kami olah sedikit untuk menyedapkannya lagi.
"Bahan-bahan yang digunakan sudah pasti yang segar dan berkualiti agar para pelanggan datang lagi pada masa akan datang.
"Alhamdulillah
setakat ini pelanggan-pelanggan yang datang tidak hanya yang tinggal di
sekitar Lembah Klang malah boleh dikatakan dari seluruh negara termasuk
pelancong-pelancong luar," katanya.
Turut
menjadi tempat persinggahan bagi selebriti-selebriti tanah air, Warong
Soto Berlada memberi pelbagai pilihan soto kepada pelanggan seperti soto
biasa, soto special dan juga soto taukeh.
Begitu juga dengan mi Jawa di mana anda boleh memilih sama ada mahukan yang biasa ataupun yang special.
Bagi hidangan nasi lemak pula, selain dibungkus dalam daun pisang, ia juga lebih sedap sekiranya dinikmati bersama paru goreng.
Kesemua hidangan yang terdapat di warung tersebut ditawarkan pada harga serendah RM1.20 sehingga RM9.
Bukan itu sahaja, anda juga berpeluang menikmati karamel sebagai pencuci.
Tambah
Ramadan, selain menerima tempahan, mereka kini dalam perancangan untuk
menambah menu seperti sate dan juga pecal untuk memberikan kelebihan
menu buat pelanggan.
No comments:
Post a Comment